dissabte, 21 de març del 2009

Seminari amb Émile Naoumoff

Aquesta setmana ha estat molt intensa a l'ESMUC, sobretot pels pianistes. El departament de música clàssica i contemporània, sota la coordinació de Jordi Camell, ha organitzat un excel·lent seminari amb el mestre Émile Naoumoff.

Aquest encontre s'ha titulat Un pont entre Europa i els Estats Units, el llegat de Nadia Boulanger, que durant una dècada fou la professora d'Émile en múltiples especialitats musicals.

Émile Naoumoff és un músic que ha realitzat diverses publicacions originals (partitures) i pedagògiques, ha enregistrat un gran nombre de CDs, ha transcrit per a piano obres com "El Rèquiem" de Fauré o els "Quadres d'una exposició" de Mussorgsky, ha realitzat múltiples concerts i ha col·laborat amb músics de la talla Mstislav Rostropovitch. En la seva estada per l'Escola Superior de Música de Catalunya ha realitzat dotze classes magistrals (tant a intèrprets de piano com a formacions cambrístiques), tres conferències i un concert.

Sens dubte ha estat una setmana molt intensa i farcida d'activitats musicals d'alt nivell. Cal destacar el recital que va dur a terme a l'Institut Francès de Barcelona, on va interpretar obres de Bach, Fauré, Dupont, i Naoumoff, entre altres.

Personalment, vaig participar a una classe magistral interpretant el primer moviment de la sonata núm. 7 en Re Major (op. 10 núm. 3) de L. V. Beethoven.
Va ser una experiència musical excel·lent. Paral·lelament, vaig participar en l'audició de cloenda del seminari interpretant l'obra esmentada. En aquesta audició també hi va participar la pianista Imma Gil (interpretant el Preludi i Fuga en do# menor del clavecí ben temperat (vol. II) de J. S. Bach) i el pianista Marc Freixes (interpretant, juntament amb Jordi Guasp, trompa, i Tomàs Alcaide, violí, el trio per a piano, violí i trompa de J. Brahms).

Cal fer un agraïment especial a Jordi Camell. Sense ell, aquest seminari difícilment hagués estat possible i gràcies a la seva tasca, hem pogut conèixer una gran persona i rebre consells d'un immens músic.

A la foto (d'esquerra a dreta): Imma Gil, Marc Freixes, Émile Naoumoff, Jordi Camell i Marc Castellà, un cop finalitzat el seminari.