dilluns, 21 de maig de 2012

"La Canterina" de Haydn a la Casa Duran i Sanpere de Cervera

En el marc de la 68a Fira de Sant Isidre de Cervera, i aprofitant el dia internacional dels museus, el Conservatori i la Casa Museu Duran i Sanpere de Cervera s'han unit per a dur a terme la representació "La Canterina" de Haydn.

La Canterina és una òpera buffa (la primera que Haydn va escriure per Esterházy) que es divideix en dos actes i té, aproximadament, una durada de cinquanta minuts. Està basada en el llibret de Carl Friberth, el qual està insirat en l'intermezzo del tercer acte de l'òpera L'Oringille de Niccolò Piccini. Va ser escrita l'any 1776 i estrenada a la tardor del mateix any a Eisenstadt (Àustria).

Quatre alumnes de cant del Conservatori de Cervera (Anna Arfelis, Irene Morros, Ruben Ortíz i Montserrat Isanta), sota la direcció de Núria Mas (directora musical) i d'Arnau Vinós (director d'escena) han interpretat durant tres dies aquesta "opereta", amb un èxit de públic i una molt bona crítica.

He tingut el privilegi d'acompanyar amb el clavecí dues d'aquestes funcions. Ha estat una molt bona experiència i, degut a la gran resposta del públic, el proper mes de setembre (en el marc de la Festa Major de Cervera) es programaran noves funcions.


A continuació teniu una breu sinopsis de l'òpera que hem representat:

Gasparina és una cantant que, sota el mestratge de la seva suposada mare Apolonia aconsegueix tot el que es proposa en aquesta vida. Les dues dones viuen en una casa cedida pel mestre de música de Gasparina, Don Pelagio; un home de certa edat que està enamorat de Gasparina.


[L'acció transcorre a l'interior de la casa]


I ACTE
Gasparina i Apolonia esperen l'arribada del mestre de música mentre s'acaben d'arreglar. I com cada dia, truquen a la porta. Però, en comptes d'aparèixer Don Pelagio apareix Don Ettore, veí de la casa. Les dues dones no li fan cas fins que aquest pronuncia la paraula "diamant". És llavors quan elles canvien d'actitud i el deixen entrar a casa. Però de sobre, tornen a trucar a la porta. Aquest cop és Don Pelagio. En un moment caòtic fan passar Don Ettore per un venedor de teles i acaben amagant-lo al balcó de casa, mentre Don Pelagio inicia la seva classe de cant amb Gasparina. Finalitzada la classe, Don Pelagio marxa de casa, i tot seguit fan entrar [del balcó] a Don Ettore. Però, inesperadament, Don Pelagio torna a entrar a casa a buscar l'americana i veu a Gasparina flirtejant amb Don Ettore. Molt enfadat, decideix desnonar a Gasparina i Apolonia.


II ACTE
Gasparina i Apolonia es donen les culpes d'aquesta tràgica situació. Don Pelagio truca al notari i li dóna l'ordre d'expulsar les dues dones de casa seva. Apolonia, quan veu que les coses no van bé, marxa de casa. Gasparina fingeix estar molt trista. Juga amb Don Pelagio i finalment aconsegueix seduir-lo i quedar-se a casa seva. Finalment, fingeix un desmai i Don Pelagio, desesperat, truca a Apolonia i a Don Ettore. Gasparina es recupera gràcies als diners de Don Pelagio i el diamant de Don Ettore.

Clicant aquí us podeu descarregar el programa de la funció. Salut!