dissabte, 19 de juny del 2010

Orquestra simfònica de l'ESMUC

*Compresa dins el cicle de concerts dels Grans Conjunts, la trobada del dia 18 de juny a l'Auditori (Sala Pau Casals) ha estat una oportunitat perquè aquest grup de músics en plena formació hagin pogut manifestar les seves impressions i emocions. De la mà de Jaime Martín, l'orquestra simfònica de l'ESMUC ens ha fet una proposta d'interpretació d'un programa musical format per les obres Calidoscopi simfònic, de Xavier Montsalvatge; Ma mère l'Oye, de Maurice Ravel, i Simfonia núm. 10, de Dimitri Xostakòvitx. Ha estat una ocasió que ha permès a aquests instrumentistes abordar un repertori, aprendre de les sessions d'estudi, d'assaig, del mestratge i criteri del director, i -finalment- de la interpretació davant el públic, eixos bàsics de la seva educació que queden com una experiència, significativa i edificant, de la seva vida com a músics.

*
Maurice Ravel (1875-1937), conegut avui per la seva obra i per la seva escriptura musical sempre oberta a noves possibilitats, va destacar en el seu temps com un dels millors pedagogs del seu entorn. El seu objectiu com a docent era fer brillar la individualitat de cadascun dels seus deixebles, animant-los a enfortir la pròpia essència i a desbloquejar la seva expressivitat. Amb un fort sentit autocrític i una tremenda sensibilitat, Ravel rebutjava les imitacions i s'oposava a continuar els models acceptats. Per contra, defensava de forma implacable l'escolta de l'impuls interior, per la qual cosa sempre va encoratjar els alumnes a desenvolupar una tècnica pròpia, acord amb ells mateixos.

*Notes al programa: Sílvia Hernández, estudiant de musicologia de l'ESMUC

Aquest és el sentiment i l'essència amb la qual neix Ma mère l'Oye, l'obra que he interpretat amb l'Orquestra simfònica de l'ESMUC. Ha estat un plaer poder rebre els consells del director Jaime Martín i compartir aquesta experiència musical tan enriquidora amb l'orquestra simfònica de l'Escola Superior de Música de Catalunya, encapçalada pel concertino Sergi Puente, a la Sala Pau Casals de l'Auditori de Barcelona.