dimarts, 23 d’abril del 2013

Els Nibelungs, de Fritz Lang

El proper dissabte, 27 d'abril, la JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya) -sota la batuta de Manel Valdivieso-, interpretarem la banda sonora de la pel·lícula Els Nibelungs; una obra musical composada per Gottfried Huppert. La funció es durà a terme al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.


* PRESENTACIÓ 
"El Liceu recorda l’esplendor de les grans estrenes del cinema mut i esdeveniments socials i artístics, com fou la presentació d’aquesta obra clau del cinema alemany a l’UFA-Palast de Berlín l’any 1924."
 

"Els nibelungs és un film de Fritz Lang en dues parts –La mort de Siegfried i La venjança de Kriemhild–, mut, en blanc i negre, amb música de Gottfried Huppertz.
Escrit amb la seva muller Thea von Harbou, van partir de les fonts utilitzades per Wagner en la seva Tetralogia, però sense seguir-ne la trama, i també de l’obra de Friedrich Hebbel Die Nibelungen (1862). La primera part fou utilitzada posteriorment per la propaganda nazi, però la segona, molt diferent estilísticament, fou prohibida."

"El Gran Teatre del Liceu se suma a la celebració de l’obertura de la nova seu de la Filmoteca de Catalunya amb la projecció de la superproducció dels Estudis UFA dirigida per Fritz Lang i la interpretació en directe de la partitura original de Gottfried Huppertz."


LA PEL·LÍCULA
"Els Nibelungs, film alemany de dues parts dirigit per Fritz Lang, estrenat el 1924 a l’Ufa-Palast am Zoo de Berlín. Aquest film es considera un punt d’inflexió en la concepció del cinema com a obra d’art, i és que Fritz Lang i el seu equip van saber combinar visualment i estètica els nous avenços tècnics en la il·luminació i en la fotografia, que sumats a una exquisida direcció artística, el doten d’una gran bellesa plàstica."

"La llegenda original d’Els nibelungs, del segle XII, havia quedat eclipsada per la famosa tetralogia wagneriana; el guió escrit per Thea von Harbou que vol recuperar aquest mite primigeni és mirall i esclau del seu context històric, el duríssim període d’entreguerres alemany, i comparteix l’esperit romàntic i èpic d’aquells temps. Lang, però, focalitza el tema en la venjança i les masses desbocades, leitmotiv recorrent en la seva filmografia. Tot allò que en la primera part és noble i pur, en la segona esdevé malaltís i fosc; essent la batalla final, nihilista i violenta, el contrapunt cruel, i visionari, de la ideologia nazi, fet pel qual aquesta segona part va ser distribuïda en una versió diferent, curta i suavitzada, i amb acompanyament musical de Wagner, fet que enfurismava el seu director."

SIEGFRIED
"Per poder casar-se amb Crimilda, germana del rei Gunther, Sigfrid ha d’aconseguir vèncer la reina Brunilda, i és que aquesta dona guerrera només acceptarà per marit l’home que la derroti en combat. Gràcies a la màgia, Sigfrid es transforma en Gunther i venç Brunilda. Però durant els preparatius del doble casament, la reina descobreix l’engany i exigeix la vida de Sigfrid. Crimilda jura venjança per la mort del seu estimat i fuig."

KRIEMHILDS RACHE
"Crimilda s’ha casat amb Etzel/Àtila, a qui manipula per venjar la mort de Sigfrid. Gunther i Hagen, el seu criat assassí, són convidats a un banquet, i durant la trobada els homes d'Etzel maten els soldats de Gunther. Aleshores Hagen mata el fill de Kriemhild, provocant una massacre de violència."

LA MÚSICA
"Gottfried Huppertz (Alemanya, 1887-1937), va estudiar música a Colònia i va entrar en contacte amb el món del teatre i el cinema, on conegué Fritz Lang, que li va encarregar expressament la música per a aquest film i el següent, Metropolis. La seva composició per a Die Nibelungen va aconseguir lligar íntimament música i imatges, provocant una coreografia de llum, ritme i moviment amb efectes impressionants. És per això que es considera Huppertz un dels grans de la música per al cinema. La seva prematura mort va fer que fos, injustament, oblidat durant anys."


LA RESTAURACIÓ
"La Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung ha dut a terme aquesta exemplar restauració, fruit d’anys de recerca i de la col·laboració de moltes filmoteques, entre les quals la Filmoteca de Catalunya. Die Nibelungen es presenta avui en una nova copia en 35mm junt amb la música original, interpretada per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Imatges i música, un espectacle total."
* Infomació extreta de la pàgina web del Gran Teatre del Liceu. Trobareu més informació i com comprar les entrades a la mateixa pàgina web.

A continuació, us deixo una fotografia del concert de piano del dijous passat, 18 d'abril, a l'Auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet.


Bon Sant Jordi a tothom!